Vestas i Iberdrola sfinalizowały umowę na dostawę turbin dla projektu Baltic Eagle realizowanego u wybrzeży wyspy Rugia, na niemieckich wodach Morza Bałtyckiego.

Vestas dostarczy turbiny V174-9,5 MW do projektu Baltic Eagle o mocy 476 MW, który będzie obejmował obszar 40 km2 na Morzu Bałtyckim i jest zlokalizowany 75 km od wybrzeża Niemiec. Baltic Eagle to czwarty projekt morski firmy Vestas w Niemczech, obok projektów Borkum Riffgrund 2 i Deutsche Bucht, które zostały zrealizowane przez spółkę joint venture MHI Vestas Offshore Wind.

Realizując ten projekt we współpracy z firmą Iberdrola, Vestas dostarczy i zainstaluje turbiny V174-9,5 MW, a także będzie je serwisować przez okres do 10 lat.

“Cieszymy się, że nawiązujemy współpracę z firmą Iberdrola przy projekcie Baltic Eagle w Niemczech, dostarczając naszą sprawdzoną platformę V174” – powiedział Nils de Baar, prezes Vestas Northern & Central Europe. “Cieszymy się, że będziemy wspierać ambicje Niemiec w zakresie czystej energii i morskiej energetyki wiatrowej w Baltic Eagle”.

Iris Stempfle, dyrektor krajowy Iberdroli w Niemczech, powiedziała “Baltic Eagle nadal rozwija się zgodnie z planem i z niecierpliwością czekamy na realizację kolejnego dużego projektu na Morzu Bałtyckim. Uzupełnienie istniejącego projektu Wikinger umożliwi nam osiągnięcie korzyści w zakresie wydajności w przyszłości, dzięki postępowi technicznemu w całym łańcuchu wartości oraz wykorzystaniu doskonałej infrastruktury w Sassnitz. Cieszymy się na współpracę z firmą Vestas i jej niezawodną turbiną. Oczekujemy, że przyczyni się ona do osiągnięcia znacznej wydajności w naszym projekcie i pomoże nam obniżyć koszty morskiej energetyki wiatrowej w Niemczech”.

Zakończenie projektu planowane jest na 2024 rok.

źródło: Vestas